Computeronderwijs in steinerscholen?

In de steinerscholen is het eerder uitzondering dan regel dat er in de lagere school computeronderwijs wordt gegeven. In steinerscholen gaat men ervan uit dat de computer, vanwege het abstracte karakter ervan, ver van de ervaringswereld van het jonge kind afstaat.

In steinerscholen wil men het onderwijs zo aanschouwelijk en ervaringsgericht mogelijk inrichten. Bovendien; als een kind eraan toe is abstracter te denken (volgens de steinerscholen vanaf ongeveer de vijfde klas) kan het heel snel met een computer leren werken. Maar ook dan zijn de computerlessen niet een doel op zichzelf. Computers zijn in steinerscholen primair lesondersteunend, een stuk gereedschap ten behoeve van de andere vakken. Het grote nadeel van deze aanpak is de kloof die onstaat tussen de klaspraktijk en de leefwereld van de kinderen thuis, waar ze in de meeste gevallen al van jongs af hebben leren werken met de computer.
In vooruitstrevende scholen die ook gebruik maken van steinerpedagogie (bv Rinkrank Kalmthout) wordt de computer al eerder dan vanaf de vijfde klas ingezet.

Artikel over computeronderwijs op steinerscholen: klik hier

Over Ramon De Jonghe
Vader van vier kinderen waarvan er drie naar de steinerschool gingen. Studeerde aan een antroposofische hogeschool, was opvoeder en bestuurslid in een steinerschool, medewerker in een bibliotheek van de Rudolf Steiner Academie. Voor de Antroposofische Vereniging trad hij op als info-verstrekker aangaande antroposofie en haar werkgebieden. Auteur van o.a. het schotschrift ‘Focus op de steinerschool - Onderwijs op maat van wie?’

2 Responses to Computeronderwijs in steinerscholen?

  1. Anonymous says:

    Vermoedelijk bedoelt men hier: in de Steinerscholen is het eerder uitzondering dan regel dat er in de lagere school computeronderwijs wordt gegeven…

  2. Moderator says:

    U heeft dat goed opgemerkt, waarvoor dank. Ondertussen is het bericht aangepast ook.

%d bloggers liken dit: