Nederlandse steinerschool in crisis

Bericht uit De Telegraaf – 20 maart 2008
AMSTERDAM – Een ‘Vrije school’ in Amsterdam moet mogelijk de deuren sluiten vanwege dramatisch slecht onderwijs aan de 150 leerlingen. De Onderwijsinspectie zou geen vertrouwen meer hebben in de leiding. Ouders: ‘Ze werken vanuit een visie van een eeuw geleden’

De vrije basisschool Geert Groote School 2 in Amsterdam is in grote problemen geraakt. De school, die te boek staat als ‘zeer zwakke school’, kampt inmiddels ook met een bestuurscrisis. De Onderwijsinspectie zou zelfs gedreigd hebben om de geldkraan voorlopig te laten dichtdraaien.
Deze school aan de Fred. Roeskestraat in Zuid, waar zo’n 150 leerlingen les volgen, staat sinds de zomer onder curatele. In een brief aan de ouders van leerlingen schrijft de school dat de Onderwijsinspectie er ‘geen vertrouwen’ in heeft ,,dat de school in staat is om op korte termijn de onderwijskwaliteit voldoende te verbeteren”.
Ouders van leerlingen reageren verbijsterd op het nieuws en de geruchten dat de geldkraan mogelijk dicht zou gaan. Enkelen van hen, die anoniem willen blijven omdat de kinderen nog op de school zitten, zeggen al langere tijd te klagen over de kwaliteit van het onderwijs. Meerdere leerlingen zouden met jaren leerachterstand in de hoogste klassen terechtkomen en daardoor onvoldoende voorbereid zijn op de middelbare school.
Sektarisch
De ouders wijten de bedroevende schoolkwaliteit aan de verstarde en ouderwetse opvattingen van veel leraren. “Ze werken nog vanuit de visie van Rudolf Steiner van ruim een eeuw geleden. Dat werkt nu niet meer. Het komt heel sektarisch over.”
Klachten werden door de schoolleiding steevast op de lange baan geschoven, zeggen ouders. “Er werd nooit wat mee gedaan. Steeds kwamen er sussende woorden en hoorden we ‘het komt wel goed’. En dan ineens kregen wij deze week ’s avonds rond tien uur telefoon van de school dat de kinderen de volgende dag niet konden komen, omdat de docenten een crisisvergadering hadden.”
Geen vertrouwen
De school heeft de hulp ingeroepen van de Stichting Begeleidingsdienst voor Vrije Scholen. Volgens een woordvoerder van de stichting is de commotie onder de ouders over mogelijke sluiting niet nodig. “De school staat slechts vier maanden onder curatele van de Inspectie. Normaal gesproken krijgt een school twee jaar om zich te verbeteren. Wat er nu is gebeurd, is dat er ook nog eens een bestuurscrisis is uitgebroken op die school en dat de Inspectie er kennelijk geen vertrouwen meer in heeft dat het ingeslagen verbeterpad nog wordt gevolgd. Vandaar de advisering tot het opschorten van de financiering. Dat is erg jammer.”
Het ministerie van Onderwijs laat weten dat er officieel nog geen sprake is van het opschorten van de financiering of sluiting van de school.
Woordvoerder Melanie Cramer van de Onderwijsinspectie zegt: “De school staat onder geïntensiveerd toezicht van de Inspectie, want qua prestaties is het een zeer zwakke basisschool. Wij controleren extra of de school wel genoeg doet om te verbeteren.” De school zelf reageerde gisteren niet op verzoeken om commentaar.

www.telegraaf.nl/binnenland/3598887/_Vrije_school_in_crisis (pagina is verwijderd)

Hard met de neus op de feiten gedrukt (AD)

Over Ramon De Jonghe
Vader van vier kinderen waarvan er drie naar de steinerschool gingen. Studeerde aan een antroposofische hogeschool, was opvoeder en bestuurslid in een steinerschool, medewerker in een bibliotheek van de Rudolf Steiner Academie. Voor de Antroposofische Vereniging trad hij op als info-verstrekker aangaande antroposofie en haar werkgebieden. Auteur van o.a. het schotschrift ‘Focus op de steinerschool - Onderwijs op maat van wie?’

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: