We shall overcome (Drommen)

‘We shall overcome’ is de internationale titel van de Deense film ‘Drommen’ uitgekomen in 2006. Op het Film Festival van Berlijn 2006 won ‘We Shall Overcome’ de Glazen Beer voor Beste Jeugdfilm . Ook werd de Cinekidleeuw op het Nederlandse Cinekid filmfestival in de wacht gesleept. De film is gebaseerd op ware feiten en laat zien hoe in een school de kinderen de dupe zijn van de machtsspelletjes van directeur en leraren.

Inhoud van de film

Denemarken, zomer 1969. Gedreven door de inspirerende toespraken van Martin Luther King, durft de 13-jarige Frits in opstand te komen tegen het hoofd van de school, die een onbedwingbare neiging vertoont om te dreigen, te chanteren, te intimideren en vooral om kinderen te mishandelen. Frits weet zich gesteund door zijn ouders en zijn nieuwe muziekleraar, de idealistische Freddie, die vrolijkheid brengt en hun gevoel voor samenhorigheid ontwikkelt. Samen zingen ze “We shall overcome”, maar wanneer de depressieve vader van Frits moet worden opgenomen, en zijn moeder en zijn leraar hun banen verliezen, lijkt het erop dat Frits alleen komt te staan. Frits geeft echter niet op en blijft strijden voor gerechtigheid.

Een film van Niels Arden Oplev
Denemarken, 2006, 105 min, Orig. versie/ Nederlands ondertiteld

Over Ramon De Jonghe
Vader van vier kinderen waarvan er drie naar de steinerschool gingen. Studeerde aan een antroposofische hogeschool, was opvoeder en bestuurslid in een steinerschool, medewerker in een bibliotheek van de Rudolf Steiner Academie. Voor de Antroposofische Vereniging trad hij op als info-verstrekker aangaande antroposofie en haar werkgebieden. Auteur van o.a. het schotschrift ‘Focus op de steinerschool - Onderwijs op maat van wie?’

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: