Doctoraatsproject Universiteit Gent

Het is zover! De Universiteit van Gent zoekt een doctorandus om kritisch-wetenschappelijk onderzoek  naar antroposofisch onderwijs te doen. Eindelijk een wetenschappelijke focus op de steinerschool.

Voor de uitvoering van het onderzoeksproject “De logica van de markt. Steineronderwijs in een neoliberale context” is de Universiteit Gent op zoek naar een uitstekende doctorandus.

Ondanks de sterke groei van het Steineronderwijs in verschillende Europese landen ontbreekt een kritisch-wetenschappelijke studie van de Steinerpedagogiek volledig. De studie die wij op het oog hebben moet niet alleen 1) aandacht besteden aan de onderwijsopvattingen en -filosofie van Steiner zelf, 2) maar vooral onderzoeken op welke manier deze vorm kregen en krijgen in de dagelijkse onderwijspraktijk en 3) in welke mate bepaalde implementaties van zijn ideeën andere vormen van zijnswijzen ontsluiten; mogelijkheden die niet opgaan in de huidige marktlogica maar een waar alternatief kunnen zijn en als zodanig inspirerend voor het reguliere onderwijs. Net deze combinatie van drie onderzoekslijnen is de kernambitie van dit onderzoeksproject. Al ligt de focus hierbij duidelijk op de receptiegeschiedenis van Steineronderwijs in Vlaanderen tussen 1954 (de oprichting van de eerste Vlaamse Steinerschool in Antwerpen) en vandaag, toch zal het project in een internationale context worden geplaatst, in aansluiting met de antroposofische vereniging zelf die zich voortdurend presenteert als een bij uitstek internationale gemeenschap.

Meer informatie op de website van de Universiteit van Gent.

Over Ramon De Jonghe
Vader van vier kinderen waarvan er drie naar de steinerschool gingen. Studeerde aan een antroposofische hogeschool, was opvoeder en bestuurslid in een steinerschool, medewerker in een bibliotheek van de Rudolf Steiner Academie. Voor de Antroposofische Vereniging trad hij op als info-verstrekker aangaande antroposofie en haar werkgebieden. Auteur van o.a. het schotschrift ‘Focus op de steinerschool - Onderwijs op maat van wie?’

2 Responses to Doctoraatsproject Universiteit Gent

  1. Pingback: Alea iacta est « Steinerscholen.com

  2. wytske benschop says:

    Hoi ramon.
    Dit artikel heb ik met vreugde op mijn facebook site gezet.
    Graag zou ik eens verder met je willen praten over wat actie ondernemen in Nederland,maar het lukte me niet je te mailen zit je mailbox vol of heb je een ander adres?
    Vriendelijke Groeten, Wytske Benschop.

%d bloggers liken dit: